futokorok 00001Az egyik kedves barátom küldte át az eseményt messengeren, hogy menjünk futni. Az ötpróba széria része a futókörök napja, ahol az egész országban, 15 helyszínen lehetett róni a köröket. A legtöbb kilométert összegyűjtő település 250 ezer, a második 150, a harmadik 100 ezer forint díjazásban részesül a dicsőség mellett.

Szolnokon egy szomorú apropója is volt ennek a futásnak. Egy szerencsétlen ejtőernyős baleset következtében Gál Szabolcs világbajnok ejtőernyős főtörzsőrmester életét vesztette. Az NHSZ felajánlotta, hogy minden egyes szolnoki kör után 500Ft-ot utal a családjának.

madonna buder cimlapKorábban már írtam Madonna Buderről, aki 23 évesen lett apáca, majd 48 évesen kezdett sportolni, és 52 évesen vett részt először triatlon versenyen. De jelen cikk apropóját Flachner Balázs cikke adta, amiben szépen összefoglalta a nővér történetét. Szerettem volna, ha megmarad ez az írás, hogy motiváljon másokat. Kicsit hajaz a története a másik példaképem, Szőnyi Ferenc életútjára, bár ő még jóval fiatalabb, és még rengeteg minden áll előtte. Az sem gyenge amit Feri eddig letett az asztalra, és idevágóan csak úgy fogalmaznék, hogy az is megér egy misét.

Nekem anno komoly inspirációt, és lökést adott ez a sztori (több cikket, és wikipédia bejegyzést elolvastam vele kapcsolatban), főleg, hogy Madonna Buder 55 éves korában indult először Ironman versenyen. Ekkor mondtam azt, hogyha ő meg tudta csinálni, akkor lehetetlen, hogy nekem ne sikerüljön.

bozo pal„Mozogni, mozogni, mozogni!” – Bozó Pali bácsival, a 82 esztendős korosztályos világcsúcstartó ultrafutóval beszélgetett Papp Tünde, amit úgy gondoltam, hogy muszáj megosztanom a blogon is.

Korábban a Facebookra feltettem egy tanulmányt, miszerint, ha az ember folyamatosan edzésben marad, akkor 40 éves korától, 80 éves koráig 10% körül romlik a teljesítménye, bármennyire is hihetetlen. Hogy ez mennyire így van olvassátok el az interjút, és ha még nem kezdtetek el mozogni, akkor rajta, mert sosem késő!

Példakép. Már-már elcsépelt a szó. De hogy nem idejétmúlt, és van létjogosultsága, arra Bozó Pál a bizonyíték.

Ironman történelem, avagy a kezdetek 1978 HawaiiSokat találkozhattok az interneten és az írásaimban az Ironman varázsszóval. Biztosan vannak sokan, akik csak a képeket nézik, és lájkolják a bejegyzéseket úgy, hogy nincsenek is tisztában azzal, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy vasember, és most nem Tony Starkra gondolok. Arra gondoltam, hogy mesélek egy picit arról, hogy honnan indult ez a dolog, és holt tart manapság.

Mátrai látképNándi (Ensport) az edzőm kitalálta, hogy csináljunk egy edzést a Mátrában, hogy ne egyedül kelljen unalmas hosszú bringázást lenyomni. Természetesen csak beoltott személyekkel. Az ötlet tetszett, mert nagyon utálom az egyedüli hosszú tekeréseket, és amúgy sem kerékpároztam még arra sosem. Mondjuk azt gondoltam, hogy nem lesz fáklyás menet, de hogy mennyire nem az volt, az hamarosan kiderül.

alakulasTavaly nyár környékén keresett meg email-ben az egyik követőm, hogy meséljem már el, hogyan sikerült ilyen látványosan átalakítani a testalkatomat. Akkor pont két IronMan közötti pihenő időszakban volta, és nyaraltunk a gyerekekkel, így abban maradtunk, hogy majd hívjon fel és elmesélem, mert nincs kedvem irkálni.

A napokban aztán újra jött egy email, nem adta fel, és arra ösztönzött, hogy írjak róla egy bővebb blogbejegyzést, mert valószínűleg másokat is érdekelne. Lehet egy ilyen kérésnek ellenállni?

Akkor álljon itt, ahogyan én csináltam. Leszögezném, hogy sem szakértő, sem dietetikus, sem hozzáértő nem vagyok, szóval ennek megfelelően tessék kezelni, amit leírok. Ami nálam működött, az lehet, hogy másnál nem fog.