ensport td00011Amikor elkezdtem a közös munkát az Ensporttal (atyaég már két éve), akkor azzal kezdtük, hogy el kellett mennem egy teljesítménydiagnosztikára, hogy lássuk miből élünk, és mi alapján lehet majd edzést tervezni. Már nagyon időszerű volt egy új vizsgálat, ráadásul most már lehetőség van triatlonos diagnosztikára is, ami még régen nem volt (ha jól tudom, akkor máshol nem is nagyon van). Mégiscsak a triatlon a fő csapás, és az összes többi „csak” a körítés.

Viszont úgy voltam vele, hogyha már beáldozom az egyik napom, akkor 19-re lapot húzok, és elmegyek egy futómozgás elemzésre is, olyanon még úgysem voltam, és nagyon érdekelt, hogy milyen. Így leültem a gép elé, és az Ensport oldalán már néztem is a foglalási rendszert. Olyan napot kerestem, ahol a triatlonos TD után vagy közvetlen, vagy rövid várakozással tudok mozgáselemzésre menni. Találtam is szerda 11:30-ra egy időpontot (ez valamiért nem volt kelendő, mert iszonyatosan be volt foglalva minden), és délután kettőre a mozgáselemzésre, így csak egy órát kellett várakozni a kettő között. Azon kívül vagy két hétre előre szinte lehetetlen lett volna összehozni.

teli futasRossz idő nincs, csak nem megfelelő öltözet, vagy öltözködés! Eme felkonffal olvastam egy érdekes és hasznos cikket Erdélyi Nánditól (Ensport), amit úgy gondoltam, hogy mindenléppen meg kell, hogy osszak veletek.
 
Azt hiszem, sokszor fordult már elő mindenkivel, hogy azon tűnődött: vajon milyen idő van odakinn? Hogyan öltözzem fel, hány réteget és miket húzzak magamra?
 
Egy rosszul megválasztott ruházat tönkretehet egy edzést. Ha csurog rólunk a víz a hidegben az sem jó, míg ha kockára fagyva igyekszünk tartani a tempót, akkor sem a futásra, sokkal inkább egy forró teára koncentrálunk.

enspoert tudatosedzesRendületlenül folynak az edzések nyáron is, megállás nélkül, Imre Alexandra (Ensport) vezényletével. Még ugyan iszonyat sok idő nem telt el, de ezen, rövidebb időszak alatt is már látom a pozitív változásokat.

Az egy dolog, hogy a tervezett edzések sokkal érdekesebbek és változatosabbak, mintha csak úgy saját kútfőből csinálnánk az unalomig ismételt mókuskerék edzéseket. A hatékonyságról nem is beszélve.

Az edzések szuperek, logikusan felépítettek, és saját magamon látom a fejlődést. Sokkal könnyebben mennek a futások, bringázások és úgy összességében minden.
Nagyon tetszik a visszacsatolás is, amikor elmondja az edző, hogy hogyan látja az adott hetet, ahogy kiemel egy edzést, hogy milyen jól sikerült végrehajtani. Ha pedig netán nem úgy megy a dolog, akkor kiszúrja, és olyan feladatokat ad, amivel javítani lehet a gyengeségeket.

ensport egyeni edzesprogramMint a korábbi Blogbejegyzésemben írtam, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az Ensport támogatásával készülhetek az Ironman teljes távú versenyre. Persze a munkát már most elkezdtük, és valószínűleg már a Szálkai féltávos versenyen is érezhető lesz a pozitív hatása.

Először is engedjétek meg, hogy bemutassam az edzőmet, Imre Alexandrát, aki Nándiék szerint kemény, szigorú edző, és nem kertel, ha valami nem tetszik neki, azt azonnal az ember tudtára adja. Szandi a korábbi teljesítménydiagnosztika adatait kiértékelve és annak figyelembe vételével készíti az edzéstervet számomra.
 
ensport portalRégóta foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon hol tartok jelenleg, a fizikális állapotomat tekintve. Az Ironman teljes távra készülve egyre erősebbé vált ez az érzés, hogy mennyi van még bennem, illetve, hogy nem terhelem-e túlságosan meg a szervezetem.

A tavalyi, dunaújvárosi Ironman féltáv teljesítése után kezdtem bele komolyabban az edzésbe, mert láttam, hogy az addigi mennyiség kevés, és ráadásul nem is jól van összerakva, sokkal többet kell bringáznom.

Azóta eltelt egy év, és minden területen jelentős fejlődést értem el, ami majd remélhetőleg az idei féltávos versenyen is megmutatkozik.

eszkozok00001Korábban már írtam róla, hogy nem jártam konditerembe, hanem otthoni eszközöket vetettem be az alakformáláshoz, a hasznos Youtube videók mellett. Persze ez nem szentírás, hogy mindenkinek ezt kell követni, de biztosan sokakat érdekel, mert gyakran megkérdezik tőlem.

Az első eszköz, amit megvásároltam, nem más, mint egy futópad volt. Ezt van, aki feleslegesnek tartja, meg, hogy semmi köze a valódi futáshoz, számomra mégis talán az egyik legfontosabb.

Amikor elkezdtem futni, akkor először futópadon kezdtem. Több oknál fogva is. Kímélni akartam a lábam, illetve nem akartam, hogy más is lássa a nyomoromat. A futópad erre kiváló eszköz volt. A lényeg, hogy valami jó minőségű, erős, nagy futófelülettel rendelkező darabot válasszunk. Nekem nagyon jól jöttek a beépített programok, mert motivált, mikor sikeresen végigcsináltam egy-egy edzést.