td1Több mindenről szeretnék írni, amit nem akartam szétszedni külön-külön blogbejegyzésre, mert eléggé kapcsolódnak egymáshoz. Így előre szólok, hogy bár igyekeztem tömören fogalmazni, még így is picit hosszú lesz, de szerintem érdemes végigolvasni.

Mint korábban már beszámoltam róla, januártól Szandi helyét, Erdélyi Nándi az Ensport alapítója vette át, és a továbbiakban vele készülök a megmérettetésekre. Szandinak innen is köszönök mindent, és sok sikert kívánok a továbbiakban.

A decemberi kiégéses problémából Nándi sikeresen visszahozott, és apró, de hatékony lépésekkel fokozatosan kezdte el újraépíteni a dolgokat. Sikerült elérnie, hogy újra volt kedvem edzeni, sőt kíváncsian vártam az edzéseket. Szépen kezdett visszajönni a forma is, sőt!

Ezért a további munka érdekében aktuális lett egy újabb triatlonos teljesítménydiagnosztika. Sokan nem hiszik el, hogy ez mennyire hasznos és fontos dolog, pedig eredményt csak úgy lehet elérni, ha a megfelelő edzészónákban dolgozunk, ehhez pedig elengedhetetlen egy mindenre kiterjedő teljesítménydiagnosztikai vizsgálat.

Egyszerre érkeztem a mindenkori „segítőmmel” Erdősi Józsival, aki szintén eljött, mert „élőben” is szerette volna látni a folyamatot. Ahogy beléptem, Ancsúr (Szabó Anna) már jött is, hogy ő fogja csinálni a vizsgálatot, és amíg elmentem felöltözni, addigra már fel is dobta a bringámat a görgőre.

Most nem mennék bele minden részletbe, hiszen korábban már írtam róla, hogy hogyan is zajlik egy ilyen vizsgálat, így igyekszem a lényegre szorítkozni.
A szokásos alap mérések (magasság, testsúly, testzsír…stb), és némi papírmunka után már jött is a kötelező pihenő, hogy lehessen nyugalmi pulzust és laktátot mérni. A vér kinyerése laktátvámpírokhoz méltóan fülből történik. Majd következett a kedvencem a légzésfunkció vizsgálat, amikor egy hengerbe kell belefújni több féle variációban (ezt utálom).

Ensport triatlonos teljesítménydiagnosztikai vizsgálat magasság mérésEnsport triatlonos teljesítménydiagnosztikai vizsgálat testzsír elemzés

Ezután belecsaptunk a lecsóba, és kezdődhetett a kerékpáros felmérés, ami 100 wattról indult, és 3 percenként 30 wattal emelkedett, köztük folyamatos laktátméréssel (naná, hogy fülből). Itt nem mentünk el a végső határig, így nálam, 280 wattnál véget is ért a móka.

Ensport triatlonos teljesítménydiagnosztikai vizsgálat kerékpár
jegyzokonyv bringajegyzokonyv bringa2

jegyzokonyv bringa3

Némi regenerációt követően hívogatott a futópad, és jöhetett a másik fül megszúrása (itt jegyezném meg, hogy gyanús nekem Ancsúr, mert fülszúrás közben megnyalta a szája szélét! Tényleg laktátvámpír! Jó, csak vicceltem.).

A futás 8km/h órás tempóval indult és 3 percenkét 1 perc pihenővel ment, majd 2km/h órás sebesség növelés következett. Ez egy darabig elég jól ment, de a 18km/h-nál elvéreztem. Hiába, na, nem vagyok én Kincsem. Lihegve lepattantam a futópadról, és sikeresen összeszedtem magam, majd elmentem zuhanyozni, miközben Ancsúr elkészítette a jegyzőkönyvet.jegyzokonyv futasjegyzokonyv futas2

jegyzokonyv futas3
A kielemzést most nem vele beszéltem meg, hanem Nándi, az edzőm foglalta össze a teljesítménydiagnosztikán tapasztaltakat. Ilyen profi analízisben nem volt még részem az biztos. Csak megsúgom, hogy közel 2 órát beszélgettünk.

Nem untatnálak benneteket a részletekkel, de röviden a lényeg, hogy az eredmények nagyjából azt hozták, amire Nándi számított, és az eddigi edzéseredményekből lehetett következtetni.

Persze jó lenne egy kis zsigeri zsírt csökkenteni, de a többi adat nagyjából jó értéket mutatott.

Ezután átbeszéltük, hogy hogyan tovább. Mivel nem nagyon tudok több időt rászánni az edzésre, ezért majd az intenzitáson próbálunk növelni, nem kevés gyors futással (kicsit félek tőle, de bízom Nándiban). Szerinte az adatok alapján egy 10:30-as IronMan van belémkódolva (háááááát, ha ő mondja, el kell hinnem, de nagyon durvának tűnik számomra). Egyből hozzátéve azt is, hogy ez nem az idei cél, hanem nagyjából a jövő év után realizálódhat, de idén is mindenképpen szeretne faragni az eddigi legjobb időmből.

Egyből meg is tervezte a TrainingPeaksben a hét második felét, ami eddig nyitva volt hagyva a diagnosztika miatt.

Az új edző

erdelyinandor 300x300 300x300Egy kicsit hadd meséljek a közös munkáról is, mert úgy érzem, hogy érdekes (legalábbis számomra rengeteg újdonságoz hozott). Az Ensporttal mondhatni együtt nőttem fel, vagyis láttam a folyamatot, ahogy a kemény munka meghozta a gyümölcsét nekik, és nekem is. Amit külön kiemelnék az a profizmus és hozzáértés, amivel kevesen rendelkeznek. Ezzel nem azt állítom, hogy máshol nem értenek hozzá, mert biztosan van még néhány profi edző, ez nem is kérdés.

Viszont most ott tart a világ, hogy ma már mindenki IS edző. Csak mosolygok magamban, amikor látom a szósöl médiában, hogy edzéstervezést vállal valaki (sokszor képesítés nélkül), csak azért mert már néhány éve sportol (természetesen akinek nem ige...).

Lehet persze így is, és biztosan lesz néhány tanítvány, de aki jót akar, az olyanhoz fordul (ha már fizet érte), aki valóban profi, és bizton állíthatom, hogy az Ensport az az.

Mondhatjátok, hogy persze, elfogult vagyok velük szemben, és tudjátok mit? Igazatok van! Az vagyok, mert olyan eredményeket értem el velük, amikről sosem álmodtam. Illetve naponta tapasztalom meg saját bőrömön azt a profizmust, ahogy dolgoznak.

Prémium Plusz az edzéstervezés csúcsa

Most fog indulni a legújabb szolgáltatásuk is a Prémium Plusz csomag, ami tényleg mindent lefed. Olyan szerencsés voltam (vagyok), hogy az elsőkként kerültem bele (mondhatni kísérleti bárányként), és csak szuperlatívuszokban tudok róla nyilatkozni. Ezt már csak az üti, ha edződ minden nap házhoz megy.

A heti edzésedet videóban elemzi az edződ, olyan részletekbe menően, hogy nem is kezdeném magyarázni, hanem nézzetek meg egy korai verziót:

Annyira személyes, emberközeli és érthető, hogy az állam leesett, amikor először néztem meg, és általában annak is, akinek még megmutattam. Nem tudom, hogy hol van még ilyen (nem hiszem, hogy sok helyen), de nekem borzalmasan tetszik. Így nem nagyon marad a végére nyitott kérdés. Ha valami mégsem tiszta, akkor írok Nándinak és már jön is a minden részletre kiterjedő válasz. És ez még csak egy része a Prémium Plusznak, mert emellett még sok extra dolgot fog tartalmazni (videós mozgáselemzés...stb).

De nehogy azt gondoljátok, hogy csak drágán lehet profi edzéstervhez jutni. Már 5000 Ft-tól is elérhető a teljesen személyre szabott edzésterv, ahol nem kopipésztel dolgoznak, hanem tényleg neked készítik. Persze itt az „extra” dolgokról le kell mondani (valamit, valamiért), és aki több törődést szeretne, az tud nagyobb csomagot kérni.

Én csak ajánlani tudom, hogy tegyetek velük egy próbát, és nem fogtok csalódni!

Hozzászólások: