Ironman történelem, avagy a kezdetek 1978 HawaiiSokat találkozhattok az interneten és az írásaimban az Ironman varázsszóval. Biztosan vannak sokan, akik csak a képeket nézik, és lájkolják a bejegyzéseket úgy, hogy nincsenek is tisztában azzal, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy valaki elmondhassa magáról, hogy vasember, és most nem Tony Starkra gondolok. Arra gondoltam, hogy mesélek egy picit arról, hogy honnan indult ez a dolog, és holt tart manapság.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a triatlon. Aki erre adja a fejét, annak három sportágban: úszás, kerékpár, és futás kell teljesíteni, és a megadott távon beérni a célba. A szakirodalmi források szerint az világ első triatlon versenyét, a "Mission Bay Triatlont" 1974-ben rendezték meg az USA-ban, San Diegoban. A verseny 2,8 mérföld futásból, 5,4 mérföld kerékpározásból és a 0,25 mérföld úszásból állt, amin Bill Philips diadalmaskodott.

Az igazi népszerűséget és az áttörést, illetve amiről írni szándékozom, az 1978-as Hawaii Ironman hozta meg a sportágnak. Az eredeti ötlet az 1977-es O’ahu-i váltó díjátadó ünnepségén merült fel, amikor több sportoló azon vitatkozott, hogy kik a jobbak, az úszók vagy a futók. Ebbe a vitába kapcsolódott be John Collins amerikai haditengerészeti parancsnok, aki rámutatott, hogy a Sport Illustrated nemrég megjelent cikke szerint egy belga kerékpárosnak Eddy Merckx-nek volt a legmagasabb oxigénfelvétele amit valaha is mértek, így talán a kerékpárosokat is számba kellene venni. Collins azt javasolta, hogy a vitát a legegyszerűbben a három sportág ötvözetéből létrehozott hosszútávú versenyen lehetne eldönteni: a Waikiki Roughwater Swim (3,9 km), az Around-Oahu Bike Race (115 mi vagy 185 km; eredetileg kétnapos rendezvény), és a Honolulu Marathon ((26,219 mérföld vagy 42,195 km).

A verseny előtt minden sportoló kapott három papírlapot, amelyben felsorolt néhány szabályt és a pálya leírását. Az utolsó oldalon kézzel írt buzdítás volt olvasható: " Ússz 2,4 mérföldet! Kerékpározz 112 mérföldet! Fuss 26,2 mérföldet! Dicsekedj egész életedben ", ami jelenleg már egy bejegyzett védjegy és szállóigévé vált. Collins azt mondta: „Aki befejezi elsőnek a versenyt, hívjuk őt Iron Man-nek”.

Ironman Hawaii1978 eligazításIronman Hawaii1978 verseny előtti eligazítás

A tizenöt férfi sorakozott fel 1978. február 18 -án kora reggel, akiknek saját támogató személyzete volt, akik vizet, ételt és bátorítást biztosított az esemény során. Az úszás a Waikiki strandon kezdődött, majd a kerékpározás egy forgalmas úton folytatódott, ahol teherautók és kamionok is közlekedtek szép számmal. A kerékpárról egy 23 éves egyetemi hallgató, haditengerész fiú, John Dunbar szállt le elsőként, és kezdte meg a futást.

Ironman Hawaii1978 úszásra készülveIronman Hawaii1978 John Dunbar a kerékpáron

30 kilométerig minden rendben volt, de a cél előtt 8km-el elfogyott a vize, és szinte csak tántorgott a pályán. A hátulról érkező Gordon Heller, aki ötpróbázó, és elég jó futó volt (komoly maratoni eredménnyel: 2:27) meg is előzte.
Dunbar azonban nem adta fel, és néhány kilométerre a céltól az ismerősei sörrel itatták meg, mivel vizük már nem volt. A folyadék újból erőt adott neki, és sikerül visszaelőznie Hellert, de sajnos az alkohol miatt gyorsan dehidratálódott.

Hihetlen dráma és küzdelem zajlott a pályán. Az élen haladó Dunbar már annyira kikészült, hogy csak dülöngélt és a parkoló autóknak ütközött. A mögötte haladó Gordon Heller is nagyon fáradt, de viszonylag stabil teljesítménnyel haladt előre, és leelőzte, majd 11:46:58-as idővel ér a célba.

Ironman Hawaii1978 Gordon Haller úszásból jövetgordon heller hawaii

A végletekig kimerült haditengerész fiú csak 35 perccel később ér a célba másodikként, míg a verseny kitalálója, John Collins, kilencedikként, 17 óra 20 perces eredménnyel teljesítette a pályát. A rajthoz állt 15 versenyzőből csak 12 ért célba. A győztes egy vasból kovácsolt, lukas fejű, embert ábrázoló szobrocskát kapott.

Ironman Hawaii1978 finisherekIronman Hawaii1978 első trófea


1982 kiemelt szerepet kapott a verseny legendájában és történetében Julie Moss személyében, aki azért indult el a versenyen, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzen fiziológiai szakdolgozatához. A célhoz közeledve súlyos fáradtság és kiszáradás tört rá, majd a célvonaltól párszáz méterre össze is esett. Bár Cathleen McCartney vitte el a női címet, végül Juli négykézláb bemászott a célba. Drámáját a TV is közvetítette és óriási visszhangot kapott. Ekkor keletkezett az az Ironman mantra, amely szerint a befejezés győzelem. A TV adást egyébként Mark Allen is látta, és akkora hatással volt rá, hogy eldöntötte, hogy elkezdi a felkészülést és rész vesz egy ilyen versenyen. A sors iróniája, hogy később megismerkedik Mossal és feleségül is veszi.


1990 -ben Lew Friedland segítségével Dr. James P. Gills 3 millió dollárért megvásárolta a Hawaii Triathlon Corporation -t, és megalapította a World Triathlon Corporation -t . A WTC által szervezett események korlátozott száma és a versenyenként rendelkezésre álló korlátozott számú nevezés, a sportág növekedésével párosult, ami keresletet teremtett a nem védjegyes eseményekre. Eredetileg sokan az Ironman nevet használták, azonban az agresszív védjegyoltalom miatt azonban ezeknek a versenyeknek a többsége már nem használja az "Ironman" szót.
ironman logo

Az 1997-es év újból drámát hozott a női mezőnyben. Az első helyen versenyző Sian Welch kiszáradt és összecsuklott néhány méterrel a cél előtt. A második helyen versenyző Wendy Ingraham azonban nem tudja megelőzni, mert szinte ugyanott fogy el neki is az ereje. A hölgyek azonban nem adják fel, és Julie Moss korábbi módszerével, négykézláb folytatják a versenyt.


Hogy igazságos legyek, és ne csak a hölgyek szenvedéséről legyen szó, ezért nézzétek meg a Triathlon World Series mexikói versenyét, amin a kimerült Jonny Brownlee-t, testvérének Alistair-nek kellett besegíteni a célba.Az Ironman formátum máig változatlan maradt, és a hawaii Ironman továbbra is kitüntetett és rangos triatlon esemény, amelyen szinte mindenki szeretne részt venni, aki ezt a sportágat űzi.

Jan Frodeno győzelme Konán

A triatlon közösségben vasember az, aki a megfelelő távolságú versenyt teljesítette, függetlenül attól, hogy az a WTC égisze alá tartozik -e vagy sem.

Filmajánló

Természetesen a filmipart is megihlette a verseny szellemisége és sok nagyszerű alkotás készült erről az embert próbáló sportról. Engedjétek meg, hogy ajánljak párat a teljesség igénye nélkül: -100 Meters (Netflix), The Journey (Youtube), The Last Mile (Youtube), The Man With The Halo (Youtube), We Are Triathletes (Amazon), Ironmind (Youtube)

Irány edzeni, és találkozzunk a pályán!

Hozzászólások: