gpx szinkronHa szeretnénk egy adott útvonalon végigmenni, és azt is szeretnénk, hogy az óránk navigáljon közben, akkor először is rá kell „varázsolni” az adott track gpx kiterjesztésű fájl-át. Érdemes figyelni arra, hogyha tömörített fájlt töltöttetek le, azt először, ki kell csomagolni, hogy csak a „sima” gpx fájl legyen (gpx kiterjesztés, nem pedig zip, vagy rar).

garmin edge 510Gondolom, hogy többen beleszaladtatok abba, hogy a TrainingPeaks-ben kapott edzést, hogy a francban kellene átvinni olyan eszközre, ami nem támogatja az automatikus átvitelt. Ilyen pl. a Fenix 3 és az előtti órák (erről, már írtam korábban), és ilyen az Edge 510 és korábbi verziói.

Mivel sikeresen beruháztam egy ilyen régebbi kerékpáros computerbe, így utána kellett olvasnom a témának. Szerencsére, nem túl bonyolult sztori, és hasonlóan működik, mint az órám esetében.

garmin fenix3Mint korábban már említettem, hogy az Ensporttól kapott edzéseket a TrainingPeaks rendszerében kapom, és oda is töltöm fel.

Jelenleg egy Garmin Fenix 3-as órát használok, ami szépen össze van kapcsolva a telefonomon lévő Garmin Connect applikációval, és a TrainingPeaks-el is. Vagyis ha elvégzek egy edzést, és szinkronizálom, akkor az azonnal feltöltődik a telefonra, és egyúttal a TrainingPeaks-re is, ahol az edzőm azonnal látja, hogy mit követtem el edzés gyanánt.

Ez mind szép és jó, de mi van, ha a kapott edzést szeretném átvinni az órára. Ha a legújabb Garminod van, akkor „No Problem”, mert ahhoz már létezik gyári megoldás, viszont az egyel korábbi szériákhoz ez nincs (értem én, hogy vegyek újabbat, de köszönöm szépen ezzel is jól elvagyok, és éppen elég drága volt ez is).

miert nem szedsz vitamint 2Egy nagyon fontos írást hoztam a Shop Builderes srácoktól, melyben részletesen összefoglalták a vitaminok szükségességét mindenki számára. Én is napi szinten szedek vitamin pakkot (jelen esetben a Scitek Multi-Pro Plust), és nagyon pozítív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Szóval az alábbi írást, akár kötelező jellegűnek is titulálhatnánk, remélem hasznosnak találjátok.
 
Amikor valaki összeválogatja a programjához megfelelőnek gondolt táplálékkiegészítőket, általában előnyt élveznek az extra hatóanyagokat tartalmazó termékek. Sőt, sok esetben ezek az elsődlegesek: zsírégetők, tesztoszteronfokozók, kreatinok, és minden más, ami a célunk gyorsabb elérésével kecsegtet. Ilyen esetben fel sem merül annak a gondolata, hogy ezeknek a termékeknek csak akkor vehetjük valódi hasznát, ha az étrendünk és az „alapkiegészítők” is rendben vannak. Egy jó étrend szerves részét kell, hogy képezzék az extra mikrotápanyagok. Ezekről hajlamosak vagyunk sokszor megfeledkezni, holott egy kiegyensúlyozott étrend alapvető kiegészítői. Miért hanyagoljuk a vitaminokat, és miért gondolják sokan, hogy ezek csak a táplálékkiegészítők rangsorának legvégén helyezkednek el?

rossz ha sarokra erkezem v02Sipos Fanni, az Ensport laborvezetője, futóedzője és futómozgás szakértője összeállított egy érdekes és hasznos anyagot a helyes futómozgás kialakításával kapcsolatban. Akár amatőrként, akár profiként koptatod a kilométereket, találhatsz benne érdekes és hasznos információt.

Okosórákat használva manapság már alapfunkciónak számít a lépésszám mérése. A lépésfrekvencia azt mutatja meg, hogy egy perc alatt hányat lépünk. Egyes órák 1 lábra, míg mások két lábra vonatkoztatva számolnak. Ez egy nagyon hasznos adat 1-1 edzés, verseny kielemzésekor, feltéve, ha tudjuk, hogy mit kell figyelni, mi az optimális számunkra.

futotechnika1Úgy gondolom, hogy a fejlődéshez muszáj az embernek egy picit jobban beleásnia magát a dolgokba. Hiába van egy spéci sportóránk, ha rengeteg hasznos funkcióját nem tudjuk kihasználni, mert fogalmunk sincs az egyes opciók jelentéséről. De az alapvető fogalmakkal való tisztánlátás sokat segíthet a jobb futóstílus kialakításában, és a meglévő hibák kiküszöbölésében.


A függőleges oszcilláció, talajérintési idő és társai csak addig hangzanak ijesztőnek, amíg meg nem ismerjük azok mögöttes tartalmát. A Mozgásvilágon megjelent Ensportos írás elég jól helyére billenti a dolgokat a témában.