a te testedSemmi esetre sem fejjel a falnak módszert ajánlanám. Sajnos ezt a hibát nagyon sokan elkövetik és nagyon gyorsan fel is adják az egészet.

A lényeg a fokozatosság. Ha most ezt a bejegyzést olvasod, akkor vélhetőleg nem 20. Ironmant teljesíted, hanem rendelkezel némi túlsúllyal, viszonylag keveset (vagy semennyit sem) mozogsz.

Ha viszonylag nagyobb súlyfelesleggel rendelkezel, akkor még óvatosabban érdemes belevágni, nehogy sérülés legyen a vége, aztán pedig lemondj a célod eléréséről.

Divatos szó manapság az életmódváltás, de végtére is erről van szó. Meg kell változtatni az étkezési szokásaidat (ne ijedj meg nem fogsz belehalni), és bele kell csempészni minimum heti 3 edzést, hogy elindulj az úton. Hidd el, ha belejössz, akkor le sem tudsz majd állni.

Én nem fogok most mindent megváltó étkezési tanácsokat adni, erre majd ajánlok más blogokat (pl. Kolly fitness blogja, shopbuilder.hu…stb), csupán elmesélem, hogy én hogyan csináltam.

 

Mielőtt azonnal futócipőt ragadnál, olvass még egy picit

A futás jó, sőt nagyon jó, de nem attól fogsz a legjobban fogyni és átalakítani a testalkatod. Sokkal inkább az erőnléti edzések (saját súlyos), kardió edzések (futás, tempós úszás, kerékpározás nem nagyi tempóval) amik meghozzák a sikert. Vagyis csak akkor, ha közben helyre teszed az étkezésed is.

Enni kell!

Sokan abba a hibába esnek, hogy elkezdenek koplalni, és ahelyett, hogy fogyna, még hízik is egy picit. Meglepő, de csöppet sem mulatságos történet. A test nem hülye! Ilyenkor azt mondja, hogy hoppá nincsen kaja, akkor szépen elraktározunk mindent, amit csak lehet.

Vagyis én arra bíztatlak, hogy egyél rendszeresen. Reggelizz normálisan, tízóraizz, ebédel, uzsonázz, egyél edzés után, vacsorázz. Ez a minimum. Persze nem ész nélkül.

Én például reggel, ébredés után iszom egy fehérje turmixot, aztán jöhet egy kávé, majd valamilyen gyógytea (leginkább gyömbér tea, mézzel és citrommal). 8-9 között jön a reggeli, ami nálam a bármi fogalma takarja a legjobban. Amit éppen megkívánok. Kakaóscsiga, péksüti, szendvics, ami jön. Tudom, hogy ezen most sokan szörnyethalnak, de akkor is így van.

Tízórai általában banán, vagy valamilyen gyümölcs, esetleg valamilyen túrós desszert. Természetesen a folyamatos vízbevitel is megvan.

Ebédre leggyakrabban valamilyen hús, rizs, és zöldség kombó játszik, de ha éppen úgy adódik, nem riadok vissza egy kis sültkrumplitól vagy rántott hústól sem. Természetesen, akinek komolyabb fogyás a cél az majd máshol utána olvas, hogy miket ajánlanak.

Délután jöhet megint egy kis kávé valami keksszel. Aztán ha délutáni edzést csinálok, akkor utána fehérje+gyorsan felszívódó szénhidrát 2:1 arányban. Végül pedig a vacsora, ahol már igyekszem elkerülni, vagy minimalizálni a szénhidrát bevitelét. Tojás, hús, zöldség, sajt, túró a teljesség igénye nélkül.

Arra kell törekedni, hogy lehetőleg minőségi ételeket fogyasszunk, illetve a jó kaják aránya jóval nagyobb legyen, mint a rossz kajáké. Ha ezt betartjuk, és mellé tesszük az edzéseket, akkor 100% hogy belátható időn belül komoly változás fog végbemenni szervezetünkben. Sokszor nem is a mérleg (sőt nem is érdemes mérni, csak ritkán) hanem a tükör és a ruhák mutatják meg a valóságot.

Én az XXL-es cuccok helyett hordok M-es ruhadarabokat. Folyt. köv…. ;)
 

Hozzászólások: