ensport td00011Amikor elkezdtem a közös munkát az Ensporttal (atyaég már két éve), akkor azzal kezdtük, hogy el kellett mennem egy teljesítménydiagnosztikára, hogy lássuk miből élünk, és mi alapján lehet majd edzést tervezni. Már nagyon időszerű volt egy új vizsgálat, ráadásul most már lehetőség van triatlonos diagnosztikára is, ami még régen nem volt (ha jól tudom, akkor máshol nem is nagyon van). Mégiscsak a triatlon a fő csapás, és az összes többi „csak” a körítés.

Viszont úgy voltam vele, hogyha már beáldozom az egyik napom, akkor 19-re lapot húzok, és elmegyek egy futómozgás elemzésre is, olyanon még úgysem voltam, és nagyon érdekelt, hogy milyen. Így leültem a gép elé, és az Ensport oldalán már néztem is a foglalási rendszert. Olyan napot kerestem, ahol a triatlonos TD után vagy közvetlen, vagy rövid várakozással tudok mozgáselemzésre menni. Találtam is szerda 11:30-ra egy időpontot (ez valamiért nem volt kelendő, mert iszonyatosan be volt foglalva minden), és délután kettőre a mozgáselemzésre, így csak egy órát kellett várakozni a kettő között. Azon kívül vagy két hétre előre szinte lehetetlen lett volna összehozni.

 

Triatlonos teljesítménydiagnosztika


Szerdán így felpakoltam a bringám, és irány az Ensport csömöri főhadiszállása, ahová pont időben érkeztem. Még arra is maradt idő, hogy Nándival beszélgessünk kicsit a kávékról. Egy gyors öltözés, bicaj a görgőre feltéve, és kezdődhetett a móka.

Először Orsi felvette a szokásos alapadatokat, mint testsúly, magasság, majd mért testzsírt és mért vérnyomást, és pulzust is. Aztán le kellett feküdni vagy 10 percre pihenni, hogy egy szimulált ébredési pulzus is legyen.

ensport td00009

Természetesen nem maradhatott el a légzésfunkció és tüdőkapacitás vizsgálat sem, ahol egy szerkezetbe különféle módokon kellett levegőt fújnom, miközben az orromra egy csipesz került.

Ezután kezdődött az igazi mérés, fel kellett ülni a bringára, és tekerni. 100 Wattról kezdtük, és 3 percenként 30 Wattal emelte a rendszer a tétet, amíg a laktát érték 4 fölé nem megy, vagyis ahol már savasodni kezdek. Tekerés közben kértem egy kis ventillátoros hűtést, miközben Orsi szorgosan vette a vérmintát a fülemből (ez szerencsére semennyire sem fáj, szóval nem kell tőle félni). 280 Wattnál hagytuk abba, mert ott értem el a meghatározott szintet.

ensport td00007ensport td00008
ensport td00001
Ezután rövid pihenő, és egy nyugalmi pulzusmérés következett, hogy milyen gyors a regeneráció, majd indulhatott a futás.

A futás már nem volt újdonság, mert az ugyanúgy ment, mint korábban, vagyis 3 percenként tempó emelés, köztük 1 perc pihenéssel. 8km/h-ról kezdtük, és 2km/h-val emelkedett 3 percenként. Egészen 18km/h-ig mentem el, de ott már csak másfél percet futottam, és köszöntem szépen, elég volt.

ensport td00005ensport td00006
ensport td00002

Következett a pihenés, majd egy nyugalmi pulzus mérés, és már meg is voltunk.

Elmentem zuhanyozni, és átöltözni a futómozgás elemzéshez. Kihasználtam a pihenőt is és betoltam egy szendót, mivel az ebéd kimaradt, és már délután fél három körül járt az idő.

Előkerült Nándi is, és beszélgettünk egy csomó mindenről, így gyorsan elszaladt a várakozási idő a következő vizsgálatig.

Futómozgás elemzés

Jött Dalma és már mentünk is a futólaborba.

ensport td00003

Ez volt az a vizsgálat, amire már nagyon kíváncsi voltam, és bátran mondhatom, hogy nem hiába. Mindenkit nagyon erősen bíztatok arra, hogy menjen el egy ilyenre, mert elképesztő dolgokat tudhat meg a saját jelenlegi futásával kapcsolatban. De szaladjunk ennyire előre.

Dalmával beszélgettünk, hogy mennyit futok nagyjából, milyen sérülések voltak korábban, és erősen szemrevételezte a vitt futócipőt, amiről szintén megkérdezte, hogy mennyit futottam benne.

Ezután felrajzolta alkoholos filccel a megfelelő helyekre a markerpontokat, és már mehettem is a futópadra, egy mezítlábas lassú futásra, vagyis először csak kényelmesen kellett állnom a futópadon. Erre azért volt szükség, hogy a tartást lehessen később elemezni.

Ezután jött a lassú, majd egy gyorsabb tempójú futás cipő nélkül, mezítláb. Ezek nem voltak hosszú futások, csak néhány perc volt, hogy fel lehessen venni.
A mozgást több kamera rögzítette, különféle szögekből.

Következő feladat ugyanez a móka, de immáron cipőben, és a futás részével már meg is voltunk. Jöhetett az elemzés és beszélgetés.

ensport td00004

Dalma eszméletlen profi véleményem szerint. Annyira látszik az valakin, hogy teljesen képben van azzal, amit csinál. Érthetően, szemléletesen magyarázott, miközben végigmentünk a fő pontokon.

Megmutatta, hogy mi a rossz a testtartásomban, ez miért van, milyen gyakorlatokkal, nyújtásokkal lehet rajta korrigálni. Igen-igen, ez egy komplex dolog, mert nem csak az elemzést kapja az ember, hanem azokat a gyakorlatokat és feladatokat is részletesen, amivel javítani lehet a dolgokon.

Majd megnéztük, hogy gyakorlatilag full sarokra érkezem futás közben, ami nem a legszerencsésebb több szempontból sem, és csak a jó cipőnek és viszonylag erős izomzatnak köszönhetően nem gyűjtöttem be sérülést. Belassítva mutatta, hogy hogyan mozdul el a csípő, és a kéz, mennyire hosszúkat lépek, és milyen az elrugaszkodás, szóval mindent.

ensport td00013

Elemezte a sarok felkapását, a boka és a térd mozgását. Megtudtam, hogy ezekért mely izmok a felelősek. Ezeket, hogyan lehet erősíteni, illetve ami nagyon fontos, nyújtani. Mivel a beszűkült izmok nem képesek a megfelelő mozgás végrehajtására.

ensport td00012

Átbeszéltük, hogy miken kellene javítanom, hogy hatékonyabb, gazdaságosabb, és ami nagyon fontos, hogy sérülésmentes legyen a futásom. Mindenhez részletes magyarázatot kaptam, és ami feladatot esetlegesen nem értettem, azt Dalma meg is mutatta.

A kapott jegyzőkönyvben részletesen, fotókkal illusztrálva benne voltak a hibák, és a feladatok, amikkel ki lehet javítani. Iszonyat hasznos és komplex dolog. Külön kaptam még egy személyre szabott feladatsort, ami rávezet a helyes mozgásra, bemutatja videón az erősítéseket…stb.

Komolyan mondom, hogy az egyik leghasznosabb dolognak tartom, hogy elmentem erre a mozgáselemzésre, és csak azt bánom, hogy nem egyből akkor tettem meg, amikor elkezdtük a közös munkát. Mennyivel előbbre lennék……stb.

De sosem késő, és bíztatok mindenkit, hogy menjen és használja ki a modern lehetőségeket, mind a teljesítménydiagnosztika (hogy egyáltalán tudd, hogy hol tartasz, és milyen zónákban kell edzened, hol tudsz javulni), mind pedig a mozgáselemzést (hogy sérülésmentesen, a lehető legjobb hatékonysággal fuss).

Ami a legfontosabb, hogy ezekhez egyáltalán nem kell profinak lenni, bárki profitálhat az előnyeiből.

Köszönöm az Ensportnak, hogy ilyen profi segítséggel készülhetek, és „csak” annyi a dolgom, hogy megcsináljam az edzéseket és élvezzem a sportot!

Hozzászólások: