ensport portalRégóta foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon hol tartok jelenleg, a fizikális állapotomat tekintve. Az Ironman teljes távra készülve egyre erősebbé vált ez az érzés, hogy mennyi van még bennem, illetve, hogy nem terhelem-e túlságosan meg a szervezetem.

A tavalyi, dunaújvárosi Ironman féltáv teljesítése után kezdtem bele komolyabban az edzésbe, mert láttam, hogy az addigi mennyiség kevés, és ráadásul nem is jól van összerakva, sokkal többet kell bringáznom.

Azóta eltelt egy év, és minden területen jelentős fejlődést értem el, ami majd remélhetőleg az idei féltávos versenyen is megmutatkozik.


De joggal kérdezhetitek, hogy hogyan jön a képbe az Ensport?

Elég sokat olvasok sport témájú írásokat, mert érdekel, és ha valami hasznosat találok, azt megpróbálom alkalmazni a saját edzéseimben. Az Ensport Blogján olvastam a lépésszám növelés fontosságáról, és sok mindenről, amit kipróbálva láttam, hogy szuperül működik. A végső lökést azonban az egyik bejegyzés adta meg, miszerint „a szorgalommal végzett hülyeség is csak hülyeség!”. Meredeken hangzik, de sajnos igaz. Piszkosul szíven talált ez a mondat, és eszembe juttatott sok dolgot a kávés „pályafutásom” alatti tanulságokból. Hiába néztem rengeteg Youtube videót és locsoltam el sok-sok liter tejet, csak nem akart rendesen menni a latte-art, de amikor Molnár Attila barista bajnok megmutatta, és kiszűrte a hibákat, gyakorlatilag 1 nap alatt helyreállt a rend. Valahogy ugyanezt érzem a sportnál is.

Szóval írtam az Ensportnak, hogy hogyan, miként folyik a felmérés. Aztán telefonon is beszélgettem Erdélyi Nándival, és feldobtam neki az ötletet, hogy mi lenne, ha megmutatnánk az embereknek, hogy milyen az, hogyha profik segítenek a felkészülésben egy teljesen amatőr embernek, mint én. Mennyivel lehet többet kihozni belőle, milyen hatékonysággal. Ez szerintem egy rendkívül érdekes téma, és Nándi is nagyon nyitottan állt a felvetéshez, miszerint az ő segítségükkel fogok felkészülni a Ironman teljes távra, amit jövőre szeretnék megejteni.
 

Az első lépés a közös munkához

Szóval a Blogon folyamatosan be fogok számolni az edzésekről, a tapasztalataimról, és az ezzel kapcsolatos dolgokról.
Az első lépés egy komplex teljesítménydiagnosztika volt Budapesten, hogy lássuk, jelenleg milyen szinten tartok, milyen a terhelhetőségem. De nem szaladok előre.
Délelőtt 10 órára foglaltam időpontot, és már 7:30 környékén elindultam, hogy inkább hamarabb érjek oda. Közben kiderült, hogy nagyon jól tettem, mert az útépítés, Üllőnél baleset, Pesten dugó, szépen felülírta a dolgokat, de végszóra éppen beestem az ajtón.
 
ensport bejarat

Dominika a recepciós lány megmutatta, hogy hol tudok átöltözni, és kitöltöttük a szükséges papírokat. Egy gyors öltözés után már bent ültem Fanninál a „műteremben”, készen a felmérésre. Ő mindent elmagyarázott, magasságot, súlyt, testzsírt mért. Majd a vérnyomás és pulzus ellenőrzés sem maradhatott ki.

Aztán le kellett feküdni 5 percre relaxálni, és újra megmérte a vérnyomás és pulzus értéket, de közben a korábban felvett mellkaspántról is érkeztek az adatok az elemző szoftverbe.

Ezután egy kis vérvétel következett fülből. Nem kell megijedni, gyakorlatilag semennyire nem fáj, és a savasodás vizsgálatához szükséges.
A műsor úgy indult, hogy a futópadon kellett futni adott tempóval 3 percet, majd 1 perc pihenő, miközben megtörténik a vérvétel a fülből, minden futás után.
8km/h-val kezdtünk, ami nagyon laza volt, közben még beszélgettünk is. Majd Fanni 2km/h-val emelte minden egyes körnél a tempót, és addig ment a vizsgálat, amíg a páciens (jelen esetben én) bírja a tempót.

Én 18km/h-ig álltam a sarat, és csak az utolsó 30 másodpercnél állítottuk le a szalagot. Igazából végig tudtam volna futni, csak féltem, hogyha nem, akkor nem fogok tudni leugrani a szalagról, és úgy gondoltam, hogy ennyit nem ér a hiúság.
 

Az adatok kiértékelése

Amíg elmentem zuhanyozni, és átöltözni utcai ruhába, addig Fanni kiértékelte az adatokat, és mikor visszamentem tételesen átnéztük közösen a kapott adatokat
Nagyon profin, tökéletesen érthetően magyarázott el minden egyes érték jelentését, hogy az mit mutat meg, és mire lehet belőle következtetni.
Viszonylag képben voltam saját képességeimet tekintve, de még így is rengeteg új és hasznos információt tudtam meg. Pontos meghatározásra kerültek az edzészónák, a savasodási küszöb, és minden olyan dolog, ami elengedhetetlen egy edzőnek, vagy sportolónak, hogy tudatosan tudja felépíteni az edzéseit, ne csak hasraütés-szerűen.

Nagyon érdekes és reális képet kaptam arról is, hogy nagyjából milyen eredménnyel tudnék teljesíteni egy félmaraton, vagy maraton távot.
Száz szónak is egy a vége, mindenkinek erőteljesen tudom ajánlani, hogy menjen el egy ilyen vizsgálatra, mert talán az egyik leghasznosabb dolog, amit egy amatőr sportoló magáért tehet. Az egész nagyjából 2 órát vesz igénybe, és az összes mérési adatot megkapja mindenki emailben. Véleményem szerint az egész nagyon olajozott, mindenki profin végzi a munkáját és látszik, hogy felkészültek a témában.
 
ensport budapest sportlabor 02ensport budapest sportlabor 03laborkep a regi weblaprol 03runaddict ensport v04

Az én adataim azonnal Szandihoz vándoroltak, ugyanis majd ő fogja elkészíteni az adatok alapján a személyre szabott edzéstervet. Már alig várom, hogy elkezdjük a közös munkát!

Természetesen majd erről is mesélek a Blogon. Addig is mindenkinek jó edzést és széles utat!
 

Hozzászólások: