oszi erdei felmaratonHezitáltam egy darabig, hogy benevezzek-e, mert pont pihenő időszakra esett, de végül mégis csak rábeszéltem magam, na meg Szandi is rábólintott (muszáj volt neki :D).

Ha már úgy is helyben van, és amúgy is szerettem volna elszakadni egy picit a szokásos aszfaltos futásoktól, így tényleg adta magát ez a verseny. Ráadásul a nevezési díj is barátságos, szép befutóérem, és kaja a célban. Kell ennél több? Nekem nem!

Nagyjából fél órával a kezdés előtt értem oda. Pillanatok alatt átvettem a rajtcsomagot, amibe a rajtszám, chip mellé, még egy a befutóéremmel megegyező kis plakett is helyet kapott a kötelező müzli szelet mellet.

Agyaltam egy darabig, hogy mibe fussak, mert olyan 11-12 fok körül volt, ami rövid ujjú pólóban ácsorogva igen csak hűvösnek hatott, de egy felsővel meg soknak éreztem. Végül is letettem a felsőt, mert úgy voltam vele, hogy inkább fázzak egy kicsit az elején, mint aztán megsüljek.

A frissítést most az Enduraid applikációjára bíztam, mert sok jót hallottam róla, és kis szerettem volna próbálni. Ez a verseny, pont kitűnő alkalom volt, mert akkor sincs semmi, ha netalán nem úgy jön ki a lépés, ahogy szeretném. Megsúgom előre, hogy teljesen jó volt a frissítőterv, se szomjas, se eléhezett nem voltam. Maga a frissítés 2db High5 Isogel volt, és 5db I:am sótabletta, illetve fél liter víz, amit soft kulacsban vittem magammal, így nem álltam meg a frissítő pontoknál.
De térjünk vissza a rajthoz. Szépen, időben kezdődött, de mielőtt elindultunk volna két harci helikopter is tiszteletét tette, és csapatott egy kört felettünk, és integettek a pilóták, mivel több katona is indult a versenyen.

A visszaszámlálás után az élbollyal indultam el, de mint várható volt, nem tudtam azt a tempót futni, és picit lemaradtam. Nem akartam elfutni nagyon az elejét (picit így sikerült), és próbáltam visszatérni a saját tempómhoz, amit leginkább úgy lőttem be, hogy nehéz legyen, de biztosan végigmenjen a verseny.

oszi erdei felmaraton rajt

A pálya 3 körből állt. Végig erdei és füves szakaszokon, kevés egyenes résszel, és kevés szinttel. Teljesen jól ki volt jelölve (a legelső hasonló versenyen, sajnos volt probléma ezzel), szalagok, jól látható felfestések, és útbaigazító emberkék mindenhol. Ez csillagos ötöst érdemel, mert még egy magamfajta betonbúvár sem tudott eltévedni.

oszi erdei felmaraton palya

Továbbá az is meglepetés volt, hogy a 7km-es körben 3 frissítési lehetőség volt, amire korábbról szintén nem emlékszem.

Volt egy kis szupernyolcasnak nevezett kaptatós rész, emelkedővel, alagúttal, hogy egy kis nehezítést vigyenek a pályába (ez azért sikerült is), de összességében jól futható volt az egész. Persze nem tudtam azt a tempót tolni mint aszfalton, mert a fű, meg a picit felázott erdei talaj azért más tészta, de nem is érdekes.

Az időjárás is kegyes volt, mert a második kör közepén volt egy kis zápor, amikor pont az erdőben futottam, és gondoltam is, hogy na, majd most jól szétázunk, meg a talaj is, de amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is állt az eső. A fokozott tempó ellenére élveztem a futást, klasszul betartottam a frissítési tervet, és koptattam a kilométereket.

Összesen vagy hárman előztek meg futás közben, és majdnem végig egyedül futottam. Mindenképpen be szerettem volna érni 1:50-en belül (1:47:43), ami szerencsére sikerült is, ráadásul, mint utólag kiderült (este néztem meg az eredményeket) egy korosztályos 3. helyet ért. Becsekkoltam az órát, és megkaptam az igazán szépre sikerült befutóérmet.

oszi erdei felmaraton erem

Egy kis szuszogás, nyújtás után elég gyorsan sikerült helyreállni, főleg amikor megkaptam a nagytányér babgulyást, ami isteni finom volt (a szakácsot tessék megtartani!)

Egy szuper szombat délelőtti program volt, és nagyon örülök, hogy nem hagytam ki. Jó levegő, szép környezet, kedves emberek, jó szervezés. Végre egy olyan verseny, ahol a sport az elsődleges és nem a pénzről szól. Külön köszönet a segítőknek, fotósoknak is!

Nagyon örültem, hogy nem hagytam ki!

Hozzászólások: