Spartan super bencevelSzombaton, Kazincbarcikán várt a következő bevetés, ezennel Super távon, ami minimum 13km-t és 30 akadályt jelent. Ezúttal ketten vágtunk útnak Bencével, mert Lili lányomnak ilyenkor van a versenyszezon (kajak), és aznap pont versenyzett ő is Békésszentandráson.

Az időjárás nem éppen a legkegyesebb arcát mutatta, mert már induláskor is rendesen be volt borulva, de mire legyűrtük a szerény két és félórás utazást, és az Eger utáni szerpentint, már szakadt az eső, és 12-13 fokra mérséklődött a hőmérséklet.

Az érdekes az volt, hogy valahogy annyira nem tudott idegesíteni, mert gondoltam, hogy úgyis vizes leszek a versenyen. Bence is csak nevetett rajta, hogy ilyen a mesében sincs, és minden zokszó nélkül sétáltunk el a szakadó esőben a verseny területére.
 
 

Gyorsan, zökkenőmentesen zajlott a rajtcsomagok átvétele, és alig 20 perc múlva kezdődött is a Kids verseny, amire Bencét beneveztem. Ő a 9-10 éves korcsoportban indulhatott, ahol 1,5km volt a táv, akadályokkal megtűzdelve, amit lazán lenyomott, és mondta, hogy legközelebb már a hosszabb távon szeretne indulni.
Közben gyorsan bemelegítettem, mert 13:45-kor indult a saját futamom, szóval igazán szoros volt a program.
 
 

A rajtnál most is előre álltam, hogy ne kelljen átverekedni magam a tömegen, és már ment is a visszaszámlálás. Repült a füstgránát, az adrenalin felszökött, és a csapat egy hatalmas Arooo kiáltással nekivágott a távnak.
 

Csapassuk!

A pálya eléggé fel volt ázva, de az első kaptatónál, az erdőbe beérve szembesültünk a dagonyával. Gyakorlatilag az egész verseny alatt „kényeztette” és finoman, marasztalóan szívta be és fékezte a versenyzőket. Keltek-feküdtek előttem sorozatban, iszonyatosan csúszott a pálya, nagyon észen kellett lenni.
 
spartan super201700005spartan super201700007

Csillagos ötösre vizsgázott a Salomon Speedcross 3 cipőm, amit most próbáltam ki először, és nagyban hozzásegített a viszonylagosan biztonságosabb haladásban. Most is, akárcsak múltkor, ahol tudtam futottam, de itt azért voltak olyan emelkedők, hogy csak sétálva lehetett felfelé haladni. Hol a korábban beért versenyzők, hol pedig a nagyon durva emelkedő miatt.
 
spartan super201700006

A pálya első részén leginkább a palánkos, alul-felül átmászós feladatok szakították meg a futást, illetve egy szögesdrót alatti átkúszás. A „finomabb” akadályokat későbbre tartogatták.
 
 Az egyensúlyozós feladatok nagyon nehezek voltak, mert szinte mindenkinek csúszott a cipője, illetve a deszka élén való emelkedős felszaladásnál pedig erősen mozgott az akadály, így legtöbb esetben börpiben (burpee-4 ütemű fekvőtámasz) végződött a kaland. 30 burpee után ugye nem kell mondanom, hogy milyen kellemes futni tovább, főleg ha még emelkedik is az ösvény.

Most is volt lándzsadobás, kódmegjegyzős és később visszamondós feladat is (ez szerencsére nagyon könnyen ment). A lándzsánál már sáros volt a kötél, és megfogta a dobást, így azt sajnos buktam (tanultam belőle, hogy jól elő kell készíteni a kötelet hozzá), de a kód lazán ment.

Volt zsákcipelés hegyre fel és vissza, ami szintén nagyon jól esett a futás közben. Úgy fújtattak a versenyzők felfelé menet, mint valami régi gőzös, ahogy fogyott az oxigén. Lefelé picit könnyebb volt, de ott meg figyelni kellett, hogy nehogy elcsússzon az ember.
 
spartan super201700009

A rönkcipelés most kimaradt a repertoárból, helyette egy súllyal megrakott készséget kellett oda-vissza elhúzni, és már futhattam is tovább.
Az egyik legbetegebb feladat az volt, hogy egy széles gumit kellett feltenni a lábunkra, így csak szökdelve lehetett haladni, és így kellett átjutni egy palánkon, majd tovább szökdelve a kijelölt úton egy újabb palánk zárta a feladatot. Itt sikerült rendesen leverni a lábam a palánkon, de azért csak átjutottam.

Persze közben folyamatos futás fel-le, sárban csúszkálva csak, hogy ne unatkozzon az ember. A frissítés is igazán spártai volt, mivel olyan 7km környékén volt az első frissítő állomás. Természetesen sima vízzel, illetve a célba érkezéskor szintén ugyanez, bár ott egy banán és egy nápolyi is járt a regenerációhoz.

Szerencsére én vittem magammal 2db High5 Isogélt és 1db Energy Gel-t, így ez nagyban segítette, hogy legyen energiám végigcsinálni a versenyt. Nem kevés kipurcant embert láttam a pályán, akik vagy túlvállalták magukat, vagy eléheztek. Volt olyan hölgy, aki pont ecsetelte a másiknak, hogy mennyit készült a versenyre, de valahogy nem adta ki, mert közel két órával korábban indult és féltáv előtt megelőztem. Szerintem erre senki sem számított, hogy ilyen időjárási körülmények lesznek.

További kedves akadályok pl. a vizesgödörből kötélmászás. A kötél már full sár, az ember keze szintén, és ez oly mértékben csúszott, hogy így a késői indulásoknál már kevesen tudták teljesíteni.
 
spartan super201700002spartan super201700008

Fincsi volt átúszni a tavon, bár közel sem volt olyan hideg, mint Veszprémben. Futni az éles kövekkel tele lévő patakmederben. A hálós, átmászós, illetve ilyen lájtos akadályokat már meg sem említem.
 
spartan super201700003spartan super201700012

A végén még volt a fém rúdon mászás egy kis gyűrűvel megbolondítva, ami szintén piszkosul csúszott, illetve egy láncos mászófal, ami nagyon durva, amire már előre bekalkuláltam a börpit.
 
spartan super201700013

A legvégére már csak egy magas palánk, és egy kis szögesdrótos sárban kúszás maradt, aminek a nehézségét az emelkedő terep jelentette, mert úgy csúsztam vissza hason, mint a huzat. De gyökerekben megkapaszkodva sikerült leküzdeni.
 
spartan super201700004

A tüzet átugorva már a célban is találtam magam, ahol az egyik hölgy a nyakamba akasztotta az érmet, majd a frissítőnél azonnal leküldtem három pohár vizet. A „kötelező” fényképezkedés után, már csak a sár és vér lemosása maradt a hideg vizes slaggal, majd a sáros, vizes ruháktól megszabadulva szinte újjászülettem.
 
spartan super201700010spartan super201700011

Azt hiszem ez a verseny már teljesen más kategória volt, mint a Veszprémi Sprint, mert aki ezt végigtolta, időeredménytől függetlenül az megérdemelte az érmet. A verseny előtt-közben-után szakadó eső pedig csak hab volt a tortán.
 
spartan super eremspartan super finish


A verseny számokban

spartan super201700001
 
Közel 16km 564m szinttel és 30 akadállyal, csúszós, sáros, nehéz terepen. Így a 2:21-es időeredményemmel teljesen elégedett vagyok és kíváncsian várom az Eplényi Beastet.
 

Hozzászólások: