Almás piteImádom az almás pitét! Sokszor, sok félét kóstoltam már, de szerintem ez az egyik legjobb (hanem a legjobb) recept. Persze ez ízlés kérdése. Viszonylag gyorsan, egyszerűen elkészíthető, és elronthatatlan. A tölteléknél érdemes kóstolni, és úgy ízesíteni, ahogy nekünk ízlik. Ráadásul a tészta az joker, lehet ugyanezt a tésztát meggyel is tölteni, vagy amivel szeretnétek.




Tésztához:


  • -1cs vaníliás cukor
  • -1db tojás
  • -15dkg porcukor
  • -30dkg margarin
  • -45dkg finomliszt

Töltelék:

  • -1cs vaníliás cukor
  • -15dkg cukor (de ízlés szerint, függ az alma édességétől is. ha az alma édes, akkor kevesebb is elég, érdemes kóstolni)
  • -1,25kg reszelt alma
  • -fahéj ízlés szerint
  • -citromlé ízlés szerint

Töltelék alá:

  • -2ek sárgabarack lekvár
  • -2 marék búzadara

Elkészítés:

1, Először elkészítjük a tésztát. Az összetevőket összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
2, Elkészítjük a tölteléket
3, Kivesszük a hűtőből a tésztát, és elosztjuk úgy, hogy az egyik rész kicsit több legyen. Ez lesz az alja. Kinyújtjuk a tepsink méretének megfelelően (lehet kör alakú pitesütőben is készíteni).
4, Megkenjük vékonyan baracklekvárral, és megszórjuk a búzadarával egyenletesen.
5, Az almát jól kifacsarva rátesszük, hogy ne áztassa el a tésztát, és egyenletesen eloszlatjuk.
6, Kinyújtjuk a tetejét is, és rátesszük a töltelékre.
7, Egy villával sűrűn megszurkáljuk, hogy a gőz ki tudjon jönni.
8, 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és sütőtől függően kb. 35 percig sütjük. Figyeljünk rá, hogy nem kell, hogy megbarnuljon a teteje, mert ez egy linzertészta. Jó étvágyat!

Hozzászólások: