pulzus triatlonistaknak 2018 tel by ensport 1Az a megtiszteltetés ért, hogy az Ensport tavaly évvégén készült kiadványába (Pulzus Sportmagazin Triatlonistáknak), bekerüt egy velem készült interjú, amit megosztanék veletek itt a blogon is.

Hobbi sportolóként munka és család mellett lehet-e Ironmanre készülni?


ROVATUNKBAN SPORTOLÓINKAT MUTATJUK BE, ÉS AZT, MILYEN A KAPCSOLATUK AZ EDZŐIKKEL. A TRIATLONOS VONALON ELSŐKÉNT JÓZSA JÁNOST KÉRDEZTEM A FELKÉSZÜLÉSÉRŐL, AZ EDZŐJÉRŐL, ÉS ARRÓL, HOGY JUTOTT EL IDÁIG, ÉS MILYEN TERVEI VANNAK A KÖVETKEZŐ SZEZONOKRA.

TERMÉSZETESEN EDZŐJÉT, IMRE SZANDIT IS BEVONTAM AZ ANYAG KÉSZÍTÉSE SORÁN, HOGY AZ Ő NÉZŐPONTJÁBÓL IS RÁNÉZZÜNK A FELKÉSZÜLÉSRE: “JANI ÚGY KERÜLT HOZZÁM, HOGY Ő IRONMANT AKAR CSINÁLNI. KÖZEL MÁSFÉL ÉVNYI MUNKA UTÁN 12 ÓRÁN BELÜL CÉLBA IS ÉRT NAGYATÁDON.


A sportoló és az edző kapcsolata


szandiIMRE ALEXANDRA
Vezetőedző

HA JÓL EMLÉKSZEM ÚGY FUTOTTUNK NEKI A KÖZÖS MUNKÁNAK, HOGY CSAK CSINÁLJA MEG A TELJES TÁVOT, VAGYIS CSAK CÉLBA SZERETNE
ÉRNI. AZTÁN AHOGY KÖZELEDETT JÚLIUS UTOLSÓ HÉTVÉGÉJE, HA NEM IS MONDTUK KI, DE ÉN BIZTOSAN TUDTAM, HOGY EBBEN A 12 ÓRÁN BELÜLI IDŐ BENNE LEHET. ÉS BENNE IS VOLT.

DE VISSZA JANIHOZ:
MILYEN SZEREPET TÖLT BE AZ ÉLETEDBEN A SPORT?
Rendkívül fontos számomra. El sem tudom képzelni, hogy ne sportoljak. Ha mondjuk, nem mennék pár napig edzeni, akkor nagy eséllyel jobb, ha hozzám sem szólnak, annyira befeszülök. Engem ez kapcsol ki. Ez a leeresztő szelep, a reset gomb vagy nevezzük, ahogy szeretnénk. A legjobb ötleteim ilyenkor jönnek, vagy könnyebben találok megoldást egy problémára. Csak pozitív oldala van a dolognak.

HOGY KEZDŐDÖTT? MIÓTA CSINÁLOD, ŰZÖD AZT A SPORTOT, AMIT?
A sport gyakorlatilag egész életemben jelen volt. Hol erősebb, hol visszafogottabb formában. A mostani nagy ugrás talán olyan 2010 környékére datálható, amikor a súlyom felkúszott 96 kg-ra. Ez már nagyon zavart, és elhatároztam, hogy teszek ellene. Elkezdtem futogatni, majd egyre többet, aztán egy kis erősítés is jött hozzá, amíg rá nem találtam a triatlonra.
 
csalad

KI ÖSZTÖNZÖTT, KI VOLT RÁD A LEGNAGYOBB HATÁSSAL A SPORTBAN?
Hegyi Lóri barátom, akivel korábban nagyon sokat teniszeztem. Először csak futottam, aztán szép lassan eljutottam a triatlonhoz. Lenyűgözött, hogy mekkora akaratereje van, és milyen szuper eredményeket ért el. Sok jó tanácsot is kaptam tőle, amikor hozzá fordultam segítségért, legyen szó egy-egy versenyről, vagy felszerelés vásárlásról.

VAN PÉLDAKÉPED?
Sokan motiváltak, és motiválnak folyamatosan. Legyen szó például Madonna Buder-től kezdve (aki 48 évesen kezdett sportolni), Lubics Szilvián, Szőnyi Ferencen át (aki 43 évesen vágott bele a sportba és brutális dolgokat vitt véghez), Hegyi Lóránd barátomig. De igazából ide sorolhatnánk szinte min-denkit, akik nap, mint nap edzenek, küzdenek, hogy elérjék a céljaikat. De Békési Tomi munkájából is nagyon sok erőt merítek, amikor látom, hogy folyamatosan teszi fel az edzéseket, és menetel előre.

MENNYIT EDZEL?
Megközelítőleg olyan 9-10 órát hetente. Vannak lazább és vannak jóval durvább hetek is, ahogy az edzőm, Szandi megálmodja.

MENNYIRE KÖNNYŰ ÖSSZEEGYEZTETNED AZ ÉLETED EGYÉB TERÜLETEIVEL AZ EDZÉSEKET?
Néha nem egyszerű kilogisztikázni, de azért valahogy mindig megoldom. Nagy könnyebbség, hogy rugalmas munkaidőben dolgozom, és így saját magamnak tudom beosztani az időmet. Nagyon ritka az, hogy kimaradjon egy edzés, és ha elő is fordul, akkor valamelyik nap pótolom.

MENNYIRE TARTOD FONTOSNAK, HOGY EGY SPORTOLÓ EDZŐVEL KÉSZÜLJÖN?
Szerintem hatalmas szerepe van egy edzőnek. Természetesen itt jó edzőről beszélek. Előttem olyan utak és távlatok nyíltak meg, amit korábban nem is feltételeztem, hogy képes leszek rá. Folyamatosan jöttek az eredmények, és az edzéseken is érzem, hogy jobban, könnyebben mennek. Persze eredményeket el lehet érni egyénileg is, de tapasztalatom szerint össze sem hasonlítható a kettő. Szinte azonnal megmutatkozott a változás, ahogy elkezdtem edzővel dolgozni. Gyakorlatilag 3 hónap után közel 1 órát sikerült javítani ugyanazon a távon, ugyanazon a pályán. Ez szerintem magáért beszél.

Az edző szerepét leginkább abban látom, hogy folyamatosan nyomonköveti az ember teljesítményét, kijavítja a hibákat, és annak fényében alakítja ki a következő edzéseket. Ezáltal kiküszöböli a hiányosságokat, vagy arra a területre koncentrál jobban, amit fejleszteni kellene. Emellett persze az is jó, amikor hasznos tanácsokkal lát el egy-egy versennyel kapcsolatban.
 
extrememan201800012

TI HOGY JÖTTÖK KI SZANDIVAL?
Szerintem nagyon jól. Pillanatok alatt kialakult az összhang. Bátran kérdezhetek tőle, mindig érthető és precíz választ kapok. Ráadásul a lehető legygyorsabban. Ezt meg is beszéltük már, hogy miért szeretünk együtt dolgozni. Részemről az említett profizmus és hitelesség fontos. Ő pedig azt mondta, hogy azért örül ennek a közös munkának, mert tudom, hogy mit akarok elérni, és azért meg is teszek minden tőlem telhetőt. Számomra Szandi a tökéletes edző mintapéldája. Semmi sallang, célratörő és határozott. Pontos, szakszerű instrukciókat kapok tőle, amit könnyű követni. Emellett hiteles és következetes. Nincs állandó smúzolás és felesleges dicséret, de mindig van, amikor kell. Nagyon jól érzi, hogy mikor van szükségem egy kis biztatásra. A keménység mögött, ott van a kedvesség és empátia is. Abszolút profinak tartom.

Szandi: Edzőként a kedvenc részem, az amikor látom a sportolóimat célba érni. Jani pláne ilyen volt. Anynyira jó volt látni, hogy mennyire örült a saját sikerének. Pedig ez nagyon kijárt neki. Az egyik főstréber sportoló. Nála nincs egyetlen egy piros edzés sem, vagyis nem mulasztja el, pedig van család, gyerekek, munka. Minden.
 
Kapcsolatunk nagyon hasonló, mint Vincze Andrissal [a futóknak szánt számban vele készült interjú], csinálja a dolgát, kérdés nélkül. Néha emlékeztet rá, hogy ő nem a robot sportolóm, és vissza kérdez: ő ezt hogy fogja megcsinálni? Aztán persze megcsinálja. Akkor hív, ha valami gond van, ilyenkor mindig aggódva veszem fel a telefont, hogy “ajjajj!”, de sze-rencsére ilyen nagyon ritkán van. Teljesen kiegyensúlyozott, fegyelmezett sportoló.
 
interju bringa

MI A LEGJOBB EBBEN AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN A SZÁMODRA?
A profizmus. Nem kell agyalnom, hogy mit és hogyan edzek. Az, hogy változatos edzéseket kapok, szakmai felügyelettel, minden esetben az adott célnak megfelelően hangolva. Szisz tematikusan, tökéletesen felépített edzéstervet kapok, folyamatos követéssel és kommunikációval. Minden egyes edzést megbeszélünk, és mindketten kommentelünk. Így látja az edző, ha valami miatt nem úgy ment, és jobban ki tudja értékelni az adatokat. Én pedig szintén visszajelzést kapok arról, hogy ő hogyan látta az adott edzést. Nagyon jól ki van találva.
 
Szerintem Szandival nagyon jól tudunk együtt dolgozni, mert jól ismer, és mindig tudja, hogy meddig érdemes feszegetni a határokat, és ha teheti, ott van a versenyeken is, szurkol, segít.

MI EBBEN A LEGROSSZABB SZÁMODRA?
Ilyen nincs, számomra ebben csak jó van.

SZERINTED MENNYIRE FONTOS A LELKI ÁLLÓKÉPESSÉG?
Nagyon fontos, hogy fejben is „jó” legyél. Lehetőleg rendben menjenek körülötted a dolgok, mert akkor jobban tudsz az edzésekre is koncentrálni, mint amikor zűrös az életed. Igyekszem ezen a területen is rendet tartani, és törekszem arra, hogy nyugodtság legyen körülöttem.
 
MELYIK SPORTEREDMÉNYEDRE VAGY A LEGBÜSZKÉBB?
Az Ironman teljes táv teljesítés. Egyértelműen. Sikerült olyan időeredményt elérni, amire nem is gondoltam. Szerencsére minden klappolt, és nagyon jól ment a felkészülés. Úgy sikerült végigmenni, hogy gyakorlatilag élveztem a versenyt, és nem szenvedésként éltem meg. Emellett nagyon elégedett vagyok a Spartan Race Beast versenyen való szerepléssel, ahol korcsoportomban második lettem.
 
extrememan201800015beast00035

Szandi: Az idei nagyatádi siker után azt kérte tőlem Jani, hogy nézzük meg, hogy lehet a legkevesebb energiabefeketetéssel Ironmant csinálni. Érdekes feladat - gondoltam. Pláne nekem, aki biztonsági játékos vagyok, és addig nem engedem a sportolóimat a versenyre - vagy mondhatni a felkészülésüket sokkal magasabb szintre lövöm, mint amit ők szeretnének -, amíg nem vagyok abban biztos, hogy nem fog sikerülni nekik úgy ahogy szeretnék,és hogy közben még élvezik is. Szerintem ez a legfontosabb, hogy élvezzék. Szóval Jani edzéstervét visszább kell vennem, amire szokott is emlékeztetni, hogy ugye tudod, hogy idén arra megyünk hogy kevesebb edzéssel menjen a dolog? Persze tudom, de egy maximalistként ezt nehéz kivitelezni.

Utána pedig jött az, amikor kényelmesen hátradőltem és beírtam a Spar maraton után a TP-jébe [Trainingpeaks szoftver, amit az edzéstervezéshez
használunk], hogy ezen a héten nem kell SEMMIT csinálnod, csak ami jól esik. A sportoló pedig, aki „minél kevesebbet akarok edzeni” elven edz, magától összerakott egy barátságos 8 órás edzés hetet. Na ennyit erről. Szóval jelenleg a legnehezebb igazából visszafogni Janit, és úgy csinálni az edzéseket, hogy ne vegye észre az edzésmennyiségből, de én azt szeretném, hogy 11:30 körüli időt menjen jövőre Nagyatádon.

MI SZÁMODRA A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS EGY VERSENY TELJESÍTÉSE SORÁN?
Minden verseny eltér egy picit. Más terep, más pálya, más terhelés. A kihívást leginkább az jelenti, hogy a magamnak felállított szintet sikeresen megugorjam.
 
MESÉLJ EGY PICIT A KEDVENCEIDRŐL! MÁR HA VAN ILYEN. LEHET EZ BÁRMI.
Imádom az igaz történeten alapuló filmeket, illetve a sporttal kapcsolatos elképesztő teljesítményeket bemutató dokumentumfilmeket. Ezek közül a leg-
többet meg is szoktam osztani a blogomon (www.gyozdlemagad.hu). Zenében mindenevő vagyok, kivétel a mulatós, mert azt nem kedvelem. A kedvencem azonban az akusztikus (unplug) dolgok (Sting, Diana Krall, Norah Jones), de ugyanakkor a rádióban agyonjátszott számokat is szeretem.

Ha tömören kellene összefoglalni, akkor a lényeg azt hiszem az lenne, hogy „valódi” legyen, megérint-sen és hasson rám. Imádom a kávét, a jó kávét, és a
minőségi borokat. Ezekről napokig tudok beszélni.
 
kave

De hogy a sporthoz is kapcsolódjak egy picit, itt is vannak jól bevált kedvenceim. Cipőben szinte csak a Nike játszik, ruházatban a Compressportot nagyon szeretem, és a frissítésnek kizárólag a High5 termékeit használom, mert azzal még soha semmi problémám nem volt, és nekem tökéletesen bevált. Rendszeresen olvasok. Imádom Réti László, Dan Brown, Jr. Dos Santos könyveit, de ezeken kívül felsorolhatnék még számtalan mást is.

VAN-E BÁRMILYEN TRÜKK, VAGY TITKOS, DE MÉGIS MEGOSZTHATÓ ÖSSZETEVŐ, VAGY BÁRMI, AMIRE SZERINTED KÜLÖNÖSEN ODA KELL FIGYELNI A FELKÉSZÜLÉS SORÁN?
Nincs trükk. Számomra a legfontosabb, hogy tudásomhoz mérten a legpontosabban hajtsam végre az edzőm által kiírt feladatokat, mert szerintem az a sikerhez vezető út kulcsa.

Szandi: Jani erőssége az eltökéltsége és a precizmusa. Néha vele is el kell hitetni, hogy meg tudja csinálni a dolgokat, de nagyjából tisztában van a képességeivel. Amiben fejlődnie kell az egyértelműen, hogy többet igyon edzéseken, és ne csináljon olyat, hogy éhesen megy ki edzeni, és tanulja meg elviselni a meleget. Persze ez utóbbi nehezen kivitelezhető.
MILYEN CÉLJAID VANNAK A KÖVETKEZŐ SZEZONRA?
Az elsődleges, hogy szeretném újra megcsinálni Nagyatádon az Ironmant. De izgat a terepfutás és persze olyan triatlon versenyek is, ahol még nem
jártam. A távolabbi cél pedig az, hogy folyamatosan javítsak az időeredményeken, úgy hogy lehetőleg élvezzem is a versenyt.
 
Azzal nagyon elégedett lennék, ha sikerülne tovább fejlődni, és az előzőnél jobb idővel teljesíteni az Ironmant. Ez nem lesz egyszerű, de rajta vagyunk.

MI A LEGTITKOSABB ÁLMOD, AMINEK A MEGVALÓSULÁSA SOKAT JELENTENE SZÁMODRA?
Nincs titkos álmom szerintem. Ha mégis mondani kellene egyet, akkor talán egy Spartathlon teljesítése. Na, az durva lenne.

MI SZÁMODRA MOST A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS?
Az, hogy a munka és a család mellett jusson elegendő idő az edzésekre, úgy hogy a fejlődés ne álljon meg. Úszásban jó lenne még fejlődni, de persze mindenben lehet még előre lépni egy picit.
 
befuto

ZÁRÁSKÉNT MIT MONDANÁL MÉG?
Köszönöm az Ensportnak, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy együtt dolgozzunk, mert egy igazán szuper csapatot ismerhettem meg. Ezenfelül pedig talán a legfontosabb dolog valóban az, amit egyre többször látok, vagy megtapasztalok: a határok tényleg csak a fejünkben léteznek, és a korlátokat mi magunk állítjuk fel magunknak. Ha elhiszed, hogy képes vagy rá, akkor igenis menni fog, nincs mese.
 
 

Hozzászólások: