angry boyEz a bejegyzés biztosan nem fog tetszeni sok embernek, de nem is kell, hogy ez mindig így legyen.

Biztosan veletek is előfordult (velem az utóbbi időben túl sűrűn), hogy megkérdőjelezik a sporttevékenységeteket. Mondván, hogy „tönkreteszed az ízületeid”, „egészségtelen az ilyen sok mozgás”, „mire jó ez az egész, ez beteges”.

Mindezt legtöbbször olyanok mondják, akik két métert nem mozdulnak meg, és inkább a fotel kényelméből nézik a „minőségi” tv műsorokat. Teljesen tájékozatlanok a témával kapcsolatban (ami persze nem baj), csak akkor ne állítsanak butaságokat.

 

Szerencsére ma már eljutottam odáig, hogy nem bocsátkozom parttalan vitákba az ilyen emberekkel, hanem inkább rájuk hagyom a dolgot.

Természetesen lehet rosszul is csinálni, amikor az ember komoly túlsúllyal ész nélkül nekiugrik a futásnak, egyből nagy távval, esetleg túl nagy tempóval és persze, hogy előbb-utóbb sérülés lesz a vége. Ez kicsit olyan, hogy egy baltával lehet fát is vágni, meg saját magadat is fejbe kólintani.

Ha ésszerűen, normálisan, átgondoltan teszi az ember, akkor nem lehet baj.

tevhitek1spartatlon1spartatlon2

Nagyon hasznos tud lenni egy teljesítménydiagnosztika, és egy edző segítsége, de ha ezekre nem szeretnénk, vagy nem tudunk áldozni, még mindig ott a rengeteg jó és hasznos cikk, amit el lehet olvasni a témában. Itt is törekedve arra, hogy „megbízható” forrásból származzon, és ne valami bulvár förmedvény szenzációhajhász butasága legyen.

Azoknak, akik szeretnének egy picit világosabban látni ebben a témában, nagyon tudom ajánlani a Magyar Edzők Társasága által, a Youtubera feltöltött Állóképességi Fejlesztési Konferencia előadásait. Talán ha ilyen hiteles emberek szájából hallják a tényeket, akkor esetleg többen elgondolkodnak, hogy lehet, hogy téves a saját nézetük (bár lehet, hogy ez csak hiú ábránd).

Rajtam ne múljon!

S lőn világosság:

 
 
 
Peace! :)
 
 

Hozzászólások: