futoedzesLassan fél év telt el azóta, hogy az Ensport segítségével edzek és készülök a versenyekre. Így ha nem is nevezhető nagyon hosszúnak ez az időszak, azért mégis kialakultak bennem, az ezzel kapcsolatos benyomások és érzések.

Első körben kéretik ezeket a sorokat úgy kezelni, hogy egy teljesen amatőr, hobbi sportoló írja, szóval messze nem szentírás. Lehet, hogy sok mindenben tévedek, rosszul látom, elfogult vagyok, de ettől függetlenül a számok és az érzések nem hiszem, hogy ennyire félre vezetnének.


A cím arról szól, hogy miért jó egy edző.

Azt szerintem manapság már senki sem kérdőjelezi meg, hogy mennyire fontos egy teljesítmény diagnosztika. Ezer meg egy cikket, podcastot, bejegyzést lehet erről olvasni, hallgatni.

DE, hogy ezekből az adatokból a legtöbbet ki tudd hozni, ahhoz nem árt egy JÓ edző. Itt a JÓ-t szándékosan írom naggyal, mert nem attól jó valaki, hogy ír egy edzéstervet, hanem attól, hogy látja a gyenge pontjaidat, és úgy írja az edzéstervet, hogy azokon a területeken fejlesszen.
 
szandi fut
Imre Szandi - az edzőm


Minek ez egy hobbi sportolónak, aki nem akar elérni semmit, csak a maga örömére sportol?

A kérdés akár jogos is lehetne, de a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy mennyit számít. Az csak egy dolog, hogy sokkal változatosabbak az edzések, nem csak egy megszokott (sokaknál azonos) tempójú futás, úszás, bármi. Az viszont, hogy szinte „rakéta” sebességgel fejlődsz és olyan utak, célok és távlatok nyílnak meg előtted, amiről korábban álmodni sem mertél, az egy másik dolog.

Az edzések (versenyek, ha indulsz) egyre jobban mennek, kevésbé fáradsz el, egyre jobb időket tudsz teljesíteni, mindezt sokszor úgy, hogy kevesebb energia kifejtést viszel bele.

Gondolom, megvan egy határa ennek a fejlődésnek, de az biztos, hogy az elején nagyon látványos. Gyakorlatilag több év egyedül végzett edzését képes lekörözni (az én esetemben így volt), ha csak nem vagy valami őstehetség.
 

A lényeg

Egyetlen edzéstáboros úszó edzés többet számított, mint az előző sok hónapos szerencsétlenkedésem. Az úszásnál előforduló hibáimat Szandi gyorsan kiszúrta, és annyira jól, érthetően elmagyarázta, hogy min javítsak, hogy a következő edzésen (érzésre) szinte megtáltosodtam. Sokkal hatékonyabb és kevésbé fárasztó lett az úszás.
 
edzotabor

Visszagondolva, szinte hihetetlen, hogy hány éve edzettem (mondjuk úgy, hogy tudatlanul) sokat, gyakorlatilag nulla fejlődéssel, és csak pislogok, mint béka a gólyabálon, hogy néhány hónap alatt mikre lettem képes profi segítséggel.

Gondolhatjátok az írásom túlzónak, butaságnak (lehet, hogy az is), bárminek, de ha csak egy embernek segít, hogy hasonló dolgokat éljen meg, mint amiket én ebben a pár hónapban, már megérte.
 
 

Hozzászólások: