bikefit ensport beallitasMár egy ideje terveztem, hogy jó lenne beállítatni a paripámat, hogy a lehető legjobb és legkényelmesebb pozícióban tudjak tekerni.
 

A BikeFit lényege


Ezt a kerékpár beállítási tevékenységet az Ensportnál BikeFit-nek nevezik, ahol egy mozgáselemző szoftver segítségével elemzik az ember mozgását, és keresik a legideálisabb megoldást, hogy a legjobban érezze magát a nyeregben, persze úgy, hogy a lehető legjobb teljesítmény tudja közben nyújtani.
 

De, hogyan is működik ez a valóságban


Péntek korán reggel indultam itthonról, hogy az előzetesen online foglalt délelőtt 9 órás időpontra felérjek. Bedobtam a bringát a kocsiba, és természetesen vittem teljes kerékpáros öltözetet is, mivel valós mozgás közben történik a beállítás.

Magát a műveletet Bakó Zoli vezényelte le, aki szemmel láthatóan igen csak otthonosan mozgott ezen a téren. A kerékpárt feltette a görgőre, ahol a falnál különböző mérést segítő poszterek voltak feltéve. Magát a mozgást pedig kamera vette, ami egy számítógéphez volt csatlakoztatva, amin a mozgáselemző szoftver futott.
 
bikefit ensport beallitas

Aztán egy kicsit össze lettem firkálva. Na, nem veszélyesen, de egy fekete filccel megjelölt bizonyos pontokat a csuklón és a könyöknél, illetve felkerült néhány matrica a ruházatra is, hogy könnyebben lehessen elemezni a mozgást, illetve viszonyítási pontként.

Ezután már csak tekernem kellett, ugyanúgy mintha kint történne a mulatság, ugyanabban a pozícióban, ahogy szoktam. Pár perc volt az egész, aztán következett a számítógép, ahol látszott, ahogy tekerek. Zoli összekötötte a megfelelő pontokat, nézte a szögeket, és egyből kiderült, hogy a nyergem túl magasra volt állítva.
 
bikefit ensport oldalrol
 
 
Nyereg lejjebb, újabb tekerés, analizálás. A nyerget előbbre is kellett hozni. Ez ment addig, amíg a megfelelő „szögek” jöttek ki az elemzés során.
Legvégül a könyöklő lett lejjebb állítva, és már minden optimálisnak tűnt.
 
bikefit ensport elemzes

Ezután a láb mozgáselemzése következett, hogy mennyire „megy” kifelé. A jobb lábam tökéletesen egyenesen mozgott, míg a bal rakoncátlankodott egy picit, és volt némi kifelé történő mozgása. Ezt egy speciális stopli alátéttel korrigálta Zoli, amelynek egyik oldala vastagabb volt, ezáltal egyenes mozgásra kényszerítve a bal lábat is.
Végső ellenőrzés, és meg is lettünk.
 
bikefit ensport tekeres labmozgas

Most a tesztüzem folyik, aminél az új beállításokkal kell használni a bringát, és ha nem jó, akkor vissza kell galoppozni némi finomításra, ha pedig minden frankó, akkor csak élvezni a kényelmes tekerést.

Szerintem érdemes elmenni egy ilyen beállításra, főleg annak, aki hosszabb utakat megy a kerékpárral, mert ott már nagyon nem mindegy, hogy mennyire kényelmes a használat, és mennyire jó az erőátvitel.
 
Ha te is kedvet kaptál volna, akkor itt tudsz bejelentkezni.
 

 
 

Hozzászólások: