dusi juditNemrég az Ensportnál megint lehetett jelentkezni úszáselemzésre, amit az Ensport új úszóedzője Török Alfréd tartott. Dusi (innentől így fogom hívni, mert gyakorlatilag mindenki így szólítja) 18 évig triatlonozott, ebből 8 évig válogatott szinten. Aztán Mexikóban volt úszóedző, ahol többek között a mexikói felnőtt országos dobogósakat is edzette. Majd amikor újra hazaköltözött, saját csapatot alapított ( TuttoBici Bottecchia SE néven), hogy csak néhány fontosabb dolgot említsek róla. Ezek a tények nekem bőven elégnek bizonyultak, hogy erősen felkeltse az érdeklődésemet a dolog.
 

Kell ez nekem?

Mivel többször is írtam, hogy az úszás nálam mondhatni elég gyenge láncszem (na, nem mintha nagy extra lennék a többiből), így úgy gondoltam, hogy nem ártana kicsit dolgozni rajta, hogy javuljon.

Egy gyors egyeztetés Szandival és Nándival, és már nyomtam is a jelentkezem gombot a számítógépen. Rendkívül kíváncsi voltam, hogy milyen hibákat tár fel a szakavatott szem, illetve a víz alatti kamera.
 
ensport uszas elemzes

Szerintem sokunknál (legalábbis aki autodidakta módon tanult meg gyorsúszni) sokat lehet fejleszteni, ami több szempontból is érdekes. Nagyon nem mindegy, hogy egy versenynél milyen állapotban jössz ki a vízből. Úgy, hogy teljesen kész vagy, és azt sem tudod, hogy hol vagy szinte, vagy van még bőven tartalék a további számokra, illetve valószínű, hogy az időeredmény is egy picit javul a helyes technikával. De szerintem nem kell ezt magyaráznom.
Az emelt számú úszóedzésnél, amit tapasztaltam fejlődést, az nem elsősorban időben jelentkezett (bár ott is picit), hanem, hogy nem voltam kidurranva az edzés végén (legalábbis nem annyira, mint korábban).

Hogyan működik

De térjünk vissza az úszás elemzéshez, ami egy szombati napra esett a Molnár Ferenc úti általános iskola tanmedencéjében. Egy gyors vetkőzés-öltözés kombó után, mondhatni trópusi körülmények fogadtak. Nem spóroltak a fűtéssel, sem a levegőnél, sem a medencében. Kint vagy 40 fok, a víz egy tízessel kevesebb, de mit számít ez egy tettre kész csoportnál?

Dusi elmondta nagyjából a tematikát, hogy hogyan fog zajlani az egész művelet, és már ment is a bemelegítés. Ő a partról a bemelegítés közben figyelt mindenkit, és már ekkor mondott egy-egy hasznos tanácsot.
 
uszas elemzes1

Aztán jöttek a helyes technikára rávezető gyakorlatok bemutatása, majd azonnali kipróbálása. Nagyon-nagyon jól és érthetően, szemléletes példákkal magyarázott (még mindig Dusiról van szó), és minden egyes gyakorlatnál külön kiemelte, hogy mire kell figyelni.

Ekkor számára már nagyjából körvonalazódtak az egyes résztvevők legszembetűnőbb hibái, amit gyorsan el is mondott mindenkinek.

Nekem a lábtempóm finoman szólva is gyengusz (mondjuk ezzel teljesen tisztában is voltam), amire azonnal javasolta az uszonyos úszást, ami majd rákényszerít a helyes lábtempóra. Illetve a fejemet is lejjebb kell tenni a vízben, ami által javul a tartás, és jobb lesz a vízfekvés. Ezt ott kipróbálva egyből látszott is, hogy teljesen jogos.

Aztán jött a víz alatti felvétel, amikor is oldalról és szemből víz alatti kamerával felvétel készül az úszásról, amit aztán majd nyugodt körülmények között kielemzésre kerül és egy komplett jegyzőkönyv formájában megkapja mindenki.

Én voltam az első áldozat. Leúsztam oda-vissza a felvételekhez, aztán még egyszer, hogy szemből is meglegyen, és meg is voltam. Az egész durván nettó egy óra alatt lement.
 
uszas elemzes2
 
 

Tapasztalatok

Már akkor végiggondolva is nagyon hasznosnak találtam az egészet, és szuper érthetőnek a magyarázatokat. Ami igazából a következő itthoni úszásnál realizálódott még jobban, amikor próbáltam alkalmazni a hallottakat (több-kevesebb sikerrel). Persze az nyilvánvaló, hogy ez nem egyik pillanatról a másikra történő javulás lesz, hanem egy folyamat, de én már annak is örülök, hogy végre elindult valami.

Azt ezt követő edzésen már használtam az uszonyt és próbáltam figyelni a technikára, így amikor az uszony nélküli feladatot úsztam, azonnal PB-t sikerült úsznom.

Azóta megkaptam a részletes jegyzőkönyvet, és a víz alatti videókat (ide most szándékosan nem szerkesztem be, mert nem szeretnék senkit ijesztgetni). Minden egyes probléma (ami azért szerencsére nem annyira vészes), külön fotóval kiemelve, illusztrálva volt, és kijavításához szükséges esetleges eszközök és feladatok tételesen leírva. Az egészet átolvasva és az abban taglalt hibákat kijavítva, a célzott feladatokkal, remélhetőleg sikerül gazdaságosabban úsznom.

Azt kell, hogy mondjam, hogy eszméletlen jónak és hasznosnak tartom ezt a lehetőséget, és ajánlom mindenkinek, akinek nem delfin volt a jele az oviban, mert egy-egy pici feltárt hiba is nagyon sokat számíthat hosszútávon, egy versenyen.
 
 

Hozzászólások: