iron celRengetegszer előfordult már, hogy megkérdezték tőlem, hogy mennyit edzek, vagy mennyi edzésre kell számítani, aki arra adja a fejét, hogy végigcsináljon egy Ironmant.

Ráadásul ez nem csak velem előforduló eset, hanem triatlonos csoportokban, fórumokon is rendszeresen felbukkanó téma, ahol néha igen elképesztő és számomra nyilvánvalóan eltúlzott óraszámokkal riogatják a kérdezőt.

Persze ez valószínűleg nem szándékos, és óriási különbségek fakadhatnak abból, hogy hogyan, milyen módszerrel készül a sportoló.

Nem is kell messze menni. Elég a saját példámat megnézni. Amíg magamtól hasraütésszerűen, vagy másoktól látott példákat követve próbáltam edzeni, nem, vagy csak minimális szinten fejlődtem. Aztán amikor edzővel készültem 3 hónap közös munka után egyből 1 órát faragtunk ugyanazon verseny előző idejéhez képest.

Aztán ahogy ment a folyamatos közös munka, úgy fejlődtem számomra és mások számára is észrevehető szinten, mindezt úgy, hogy ugyanannyit, vagy minimálisan többet edzettem. Persze azért azt ne feledjük, hogy egy Ironman teljesítése nem sétagalopp, és nincs mese, bele kell ölni némi munkát, mert különben nagyon szenvedős lesz a befejezés.


De mennyi az annyi?


Visszatérve az alap kérdésre ez erősen személyfüggő. Függ a jelölt jelenlegi fizikai kondíciójától, állóképességétől, terhelhetőségétől, de semmi esetre sem huszonórák, ahogy sok esetben olvastam és csak pislogtam, hogy milyen számok repkednek.

Erről beszélgettünk Erdélyi Nándival az Ensport alapítójával, aki nagyokat mosolygott az említett durva számokon. Ő hasra olyan 9-10 órát saccol, esetleg még egy picit ennél is kevesebbet. Pedig ő már sok sportolót juttatott el a célvonalig, vagyis tudja, hogy miről beszél.

Felvetettem neki, hogy mi lenne, ha megmutatnánk a saját edzésemen keresztül, hogy valóban mennyi edzés szükséges. Így semmi humbug, bárki láthatja, és nyomon követheti az edzéseimet. Nándi szerint ez egy „tök jó” és érdekes ötlet, és támogatja, mert így tényleg látni lehet azt, amit az Ensport szlogenje is megfogalmaz: „semmi különös” csak teszik a dolgukat.


A képet azért az árnyalja, hogy mi a cél.


Mert természetesen nem ugyanannyi munka kell egy 9 órás teljesítéshez, mint egy 16 óráshoz. Jelen esetben egy normál 12-13 óra körüli eredményre lehet számítani. Bár idén az első próbálkozásra sikerült egy 11:56-os időt produkálni. Azért ehhez úgy gondolom az is kellett, hogy minden klappoljon, de végül is úgy lett.
Szóval, ha valakit érdekel, akkor nincs más dolga, mint követni a bloghoz kapcsolódó facebookos oldalamat, ahová gyakorlatilag minden nap fel szoktam tenni az edzéseket.

Ebből kiderül, hogy milyen edzés volt, mi volt a feladat, és látható, hogy mennyi ideig tartott.

Ha pedig elszántad magad arra, hogy te is teljesíted az Ironmant, akkor azt szinte biztosra tudom mondani, hogy úgy éred el leggyorsabban a célod, ha csináltatsz egy teljesítménydiagnosztikát (ebből kiderülnek a pulzuszónáid, és sok más egyéb hasznos információ), majd kérsz egy személyre szabott edzést.
Ha megcsinálod az edzéseket, akkor szinte garantált a célba érkezés.

A teljesítménydiagnosztikát akkor is érdemes megcsinálni, amennyiben egyedül, vagy edző nélkül szeretnél készülni, hogy legalább a pulzuszónáiddal képben legyél. Illetve jól jöhet még egy kerékpár testreszabás (bikefit) is, mert nagyon nem mindegy, hogy ilyen hosszú távon mennyire kényelmes pozícióban teker az ember.
 
ensport budapest sportlabor 03bikefit ensport oldalrol

Remélem sikerült valamennyire segítenem azoknak, akik tanácstalanok a témában.

Kövessétek az oldalt, és sikerese teljesítést kívánok mindenkinek!
 
 

Hozzászólások: