Nyomtatás

palacsintaHa megkérdeznék 100 embert, hogy tegye fel a kezét, aki szereti a palacsintát, tutira 200 kéz lebegne a magasban. Legalábbis én még nem találkoztam olyannal, aki nem szerette volna.

Sokféle receptet kipróbáltam palacsinta kutatásaim során, de ami nekem a legjobban bejött, az az alábbi recept. Számomra tökéletes íz harmónia, jó állag, és nem utolsó sorban a gyermekeim is imádják.

 

Hozzávalók

10 darabra

  1. A tésztához
  2. 180 g zabliszt (vagy nem diétásan búzaliszt (BL55))
  3. 360 ml 2,8%-os tej
  4. 2 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)
  5. 2 evőkanál étolaj
  6. 1 csipet só
  7. 1 nagy csipet kristálycukor

Először egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük - a tejet folyamatosan, keverés közben hozzáadva -, majd további folyamatos keverés mellett, a többi összetevőt is hozzáadjuk. Ha teljesen sima a keverék, jöhet a következő lépés. (A tej adagolással állítjuk be a tészta sűrűségét. Van, hogy elég az alap tej mennyiség is, de ha erősebb a lisztünk, több tej is szükséges, hogy ne legyen túl sűrű a tészta. Tejszín sűrűségűre hígítsuk a tésztát)

Felhevítjük a serpenyőt - ha szükséges, pár csepp olajjal.

Ha felmelegedett, annyit öntünk bele a masszából, hogy azt elterítve vékony palacsintákat kapjunk.

Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.

Töltésig egymásra halmozva, lefóliázva, hűtőben tároljuk a palacsintákat, persze a legjobb frissen fogyasztani.

Töltelékként, ha nagyon fitten szeretnéd elkészíteni, akkor túrós tölteléket ajánlok. Ennek az elkészítése végtelenül egyszerű. A túrót beízesíted annyi eritrittel, vagy édesítővel, amennyivel szereted, adsz hozzá egy kis vanília aromát, és reszelsz bele ízlésed szerinti citromhájat. Ha szereted, akkor mehet bele egy kis mazsola is.

Ez a túrós „cucc” mellesleg simán tud működni délutáni vagy esti nasiként is, ha nagyon megkívánsz valami édességet.

 

Hozzászólások: